torsdag 14 april 2011

Andningsankare

Meditation är att vara medvetet närvarande, här och nu.
Meditation handlar inte om att göra eller att vara något, utan om att bara vara.
Det finns en rad olika mediationstekniker men de har alla samma grundpelare - att slappna av, fokusera på en sak och lämna allting annat åt sidan. Skillnaden mellan de olika teknikerna är vilket objekt man väljer för meditationen.

De vanliga meditationsteknikerna är:
  • andning och kroppsmedvetenhet
  • mantra och affirmationer
  • visualisering
  • yttre förnimmelser (naturen, musik, levande ljus, ljud etc)
Det är bara du som ska meditera som vet vilken teknik som passar dig bäst. Dagens övning handlar dock om att fokusera på andningen

Meditationsövning 1 - Andningsankare

Sätt dig bekvämt till rätta (du bör helst inte ligga när du mediterar, det ökar risken för att somna), gärna så att du har ryggen rak.
Ta kontakt med din andning. Känn hur du andas in och hur du andas ut och acceptera andningen som den är, just nu. Låt den vara som den är, ändra inte på den.
Om det hjälper dig kan du i början fokusera på att räkna dina andetag.
Tanken är att andningen ska vara ett slags ankare för dig, som hjälper dig att hålla fokus och inte dras med av tankar och känslor.

Tankar och känslor finns i hos hela tiden. Det är omöjligt att få dem att försvinna. Se om du bara kan acceptera att de finns där, ta inte tag i dem utan låt dem bara fara förbi (likt moln på himlen). Vill du kan du också tänka "nej, inte nu!" när en tanke får fäste. Återgå hela tiden till andningen om du tappar bort dig. Räknar du andetagen så börja om från ett igen när du tappar bort dig.

Sitt bara några minuter i början och öka tiden gradvis (vill du kan sätta alarmet på din mobil för att hålla tiden). Inom en vecka brukar de flesta klara att sitta stilla i 20-30 minuter, men skynda långsamt. Meditation är inget du gör, det är något du är.

(inspirerat från böckerna Lär dig meditera (Eric Harrisson) och Minska din stress med meditation (Andries J Kroese)

2 kommentarer:

annika sa...

Precis så gör jag. Och det går bättre vissa dagar, som med allt annat. Andetaget är nyckeln till hela livet.

Stilla tankar sa...

ja, jag håller med. Andningen är allt. Jag mår som jag andas och andas som jag mår.